Nikko, Kyoto en Miyajima

Nadat ik in het eerste deel van mijn blog breeduit heb verteld over Tokyo, zal ik nu gaan uitwijden over andere mooie plekken in Japan. Ik zal hier in vogelvlucht vertellen over de prachtige plekken die we hebben gezien en wat we hebben meegemaakt in Nikko, Kyoto en Miyajima!

Nikko
Nikko is een stadje ten Noorden van Tokyo en het kost ons ongeveer twee uur om er te komen. We hebben een leuke Airbnb net buiten het centrum, waar we op z’n Japans thee drinken, al zittend op de grond aan tafel. Ook moeten we slapen op matrassen op de grond en het is een leuke ‘Japanse’ ervaring om hier een paar dagen te zijn. Nikko zelf is een leuk, rustig stadje en het is er omringt door bergen en natuur. Onze dagen hier staan uiteraard in het teken van hiken!
blog japan45

We gaan onze eerste dag wandelen door een mooi dal en we wachten op de trein die ons naar het beginpunt brengt. Ik zie dat ook de bejaardenclub een dagje uit heeft en ik buig vriendelijk naar de groep grijzende, gerimpelde, glimlachende Japanners in hun gloednieuwe hiking gear. Ik schat deze mensen niet ouder dan 65 jaar, maar hoogstwaarschijnlijk zijn ze allemaal 80 plus! Het is maar al te duidelijk dat ze hier de hoogste levensverwachting hebben, met die fitte mensen overal.
blog japan51De tocht die we gaan maken duurt zo’n drie uur en de route loopt door een prachtige vallei. Er is echt geen greintje afval te vinden en het pad is ultra netjes onderhouden. Het is echt een plezier om hier te wandelen, in alle rust, stilte en schoonheid.

De andere dag in Nikko hebben we erg pech met het weer en regent het de hele dag pijpenstelen. Toch laten we ons niet kisten en nemen we die dag de bus naar een berg, vanwaar we nog 1445 traptreden mogen bewandelen om uiteindelijk op een top te komen waar géén uitzicht is, haha!

Vervolgens maken we wel een erg leuke hike terug naar beneden over een glibberig modderpad. Weer of geen weer, wij maken er het beste van!

Kyoto
Onze volgende bestemming is de super culturele stad Kyoto en daarvoor moeten we eerst de hele dag met de trein reizen. Het treinennetwerk in Japan is er een waar je in het begin bang van wordt, want eerst betaal je een godsvermogen om met de trein te kunnen reizen en vervolgens heb je geen flauw idee op welk perron je moet zijn en hoe je op je bestemming komt. Sommige stations zijn echt bizar groot en met alle ingewikkelde japanse stedennamen is het nog een hele kunst om uit te vogelen hoe je moet reizen. Toch werkt het hele treinsysteem in Japan wel feilloos en – wanneer je eenmaal snapt waar je moet zijn – is het echt comfortabel en snel reizen. Het is ook erg leuk om te zien hoe mensen op het perron keurig netjes in de rij aansluiten om in de trein te mogen stappen. Iedere trein is op tijd en rijd op de seconde!
blog japan69In ieder geval komen we goed aan en onze eerste dag verkennen we het Noord-Westelijke gedeelte van Kyoto, Arashiyama. We lopen langs de rivier door een klein Bamboo forest en genieten van de rust en de wandeling. Het is hier aardig toeristisch, maar wij lopen verder dan iedereen waardoor we in alle rust kunnen genieten van een historische straat, met prachtige oude huizen en kleine winkeltjes waar ze stervensdure souvenirs verkopen.
blog japan70

Vervolgens lopen we alsmaar door, door een woonwijk met rijstvelden en keurige, kleine huizen omringt door de schilderachtige bergen op de achtergrond. Er is verder geen kip op straat te bekennen en ik bedenk me tijdens het lopen dat ik hier makkelijk in een van deze mooie huizen, in alle rust en vrede mijn toekomstige pensioen zou kunnen doorbrengen!
Ik denk dat Kyoto mijn lievelingsstad is geworden van Japan. Je ziet echt dat Kyoto nog historische geschiedenis heeft, met de authentieke huizen en gezellige straten. De stijl van deze stad valt moeilijk te omschrijven maar het is een combinatie van Europees en Aziatisch en sommige appartementen complexen zouden zich zo in Nederland kunnen bevinden. Ik vind het allemaal mooi!

De tweede dag in Kyoto bezoeken we de Fushimi Inari Shrine die bekend is door de meer dan 10.000 Torii Gates achter elkaar, waar je onderdoor kunt lopen naar de top van de berg. Op iedere vermilioen rode gate staat een boodschap of een wens geschreven en mensen of bedrijven kunnen nog steeds gates doneren, dus het pad wordt alsmaar voller en langer.

Tot slot gaan we door naar een mooie wijk waar we verschillende mensen in traditionele kledij tegenkomen en het is ontzettend leuk om door de straten te slenteren. Het is prachtig weer en het krioelt er van de toeristen die souvenirs willen kopen. De route eindigt bij weer een indrukwekkende tempel met een mooi uitzicht over Kyoto.

Hiroshima, Miyajima en Himeji
Onze laatste nacht brengen we door op het eiland Miyajima. Voor we daar heengaan, maken we eerst een stop bij het indrukwekkende museum in Hiroshima, waar we stilstaan bij de afschuwelijke gevolgen van de atoombom. De gruwelijke beelden maken me aan het duizelen, maar tegelijkertijd is het erg bijzonder en belangrijk om erover te lezen en te leren.

We reizen daarna verder met de trein en de boot naar het kleine eiland Miyajima, wat veelbelovend hoort te zijn, maar wat voor ons door het slechte weer helaas (letterlijk) in het water valt.

We hadden graag de berg op willen hiken, maar er is geen uitzicht en het regent onverstoorbaar door. In plaats daaran wandelen we maar wat over het eiland door een gezellig straatje en bewonderen we weer een mooie tempel en de Great Torii die in het water staat en waar je alleen tijdens het ebgetij naartoe kunt lopen. ’s Avonds genieten we van het lokale, Japanse (alcoholvrije!) bier in een gezellig tentje.

Op onze laatste dag is het tijd om terug naar Tokyo te gaan en onderweg maken we nog een stop in Himeji, waar we een kasteel bezoeken dat ergens in 1300 is gebouwd. Erg mooi om te zien en totaal anders dan de kastelen die we hier in Europa hebben staan.

Veel meer kunnen we die dag niet meer doen want het regent weer en bovendien moeten we op tijd terug zijn in Tokyo en goed slapen, om de volgende dag te vliegen naar het land waar we al jarenlang van dromen en de échte andere kant van de wereld is: Nieuw-Zeeland!!!blog japan112

Dat was onze reis in Japan. Ik heb genoten van de (letterlijke) schoonheid van Japan, de extreem vriendelijke mensen, de manier waarop dit land perfect is georganiseerd en de heerlijke, rustige sfeer die hier overal hangt. Japan is zonder twijfel een van de mooiste landen in Azië die ik heb gezien!


3 reacties op ‘Nikko, Kyoto en Miyajima

  1. heerlijk weer om te lezen en de foto’s erbij zijn ook prachtig. Wij (het thuisfront) hadden nog niet zoveel gehoord van jullie over Japan! Mooi om dit nu te zien.
    jammer van het weer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s