Natuur, cultuur en bloedzuigers in Zuid-Vietnam

In mijn laatste blog over onze tijd in Vietnam, neem ik je mee naar het Zuiden van Vietnam en bezoeken we Dalat, Cat Tien park en Ho Chi Minh City. Drie totaal verschillende plaatsten die allemaal even leuk zijn om te bezoeken!

Vietnam blog deel III 1

Wanneer we ’s ochtends vroeg aakomen in Dalat, beginnen we met een frisse ochtendwandeling. Dalat ligt een stuk hoger in de bergen en is daarmee een stuk koeler dan andere steden. Ons verblijf is wat verder buiten de stad, maar dat is juist positief omdat we weer omringt zijn door rust en groen gebergte. Het is een heerlijke plek en het is fijn om even helemaal niets te doen hier op onze eerste dag.

Vanuit ons verblijf kunnen we scooters huren en we gaan er de volgende ochtend samen op uit, ondanks de regen. In eerste instantie weten we niet zo goed waar we heen moeten gaan, maar er blijkt een groot ‘romantisch’ park te zijn waar we wat tijd kunnen rondbrengen. Wanneer we het park binnenlopen moeten we lachen, vanwege de – met name Aziatische – toeristen die met ieder standbeeld een foto moeten maken.

Zelf ben ik niet zo onder de indruk van dit park, maar ach, we moeten er wat van maken nu we er toch zijn! Er rijden golfkarretjes door het park en we stappen spontaan in en we zien wel waar we uitkomen. Het miezert en ik vind het wat deprimerend overkomen allemaal. Even later stappen we ergens uit en maken een kleine wandeling.Vietnam blog deel III 26Vietnam blog deel III 27Het duurt niet heel lang voor we het wel hebben gezien in dit park en we besluiten om terug te gaan. Er is nog een waterval te bezichtigen en het is erg leuk om te rijden over de rustige wegen langs groene bergen en uitzichten!

Het weer is op onze laatste dag in Dalat wat aangenamer – het is in ieder geval droog – en natuurlijk moet er een bergwandeling gemaakt worden in dit mooie gebied. Het pad van de Lang Biang berg (2167m) gaat weliswaar door een hele hoop modder, maar dat mag de pret niet bedrukken! Net als op de top de Fansipan berg is het ook hier ontzettend mistig en is er jammer genoeg geen uitzicht, maar de tocht zelf was erg tof.

De volgende dag moeten we onze plannen omgooien. Oorspronkelijk was het plan om naar het strand te gaan, maar er is alleen maar regen voorspeld aan de kust. We besluiten daarom om de bus te pakken naar Ho Chi Minh City om daar het nieuwe jaar te vieren.
We komen pas laat aan in de grote Jakara-achtige stad. Het is oudjaarsavond en er blijkt een hoop georganiseerd te zijn! Er is een groot podium opgezet midden op een straat waar artiesten optreden en een hele hoop mensen kijken toe vanaf hun scooter. Ik vind het een vreemd gezicht (en wat is de lol van zitten op je scooter als je ook kunt dansen?) maar hier is het volkomen normaal. Vietnam blog deel III 132Wij lopen door naar een andere grote straat die volledig is afgezet en al vol is met duizenden mensen. Iedereen zit op de grond met eten en drinken en het is erg gezellig. Ook wij zoeken een plekje uit in de drukte en wachten op het vuurwerk dat komen gaat! In de tussentijd vermaak ik mezelf met het bespieden van mensen die een uur lang selfies van zichzelf maken. Ik blijf me verbazen over de telefoonverslaving en de extreme selfiecultuur hier in Azië…
Om één minuut voor 12 is het natuurlijk tijd om af te tellen en het is fantastisch dat we zo feestelijk en knallend het nieuwe jaar in kunnen gaan! De vuurwerskshow is prachtig en wij lijken de enigen te zijn die de show volgen met onze echte ogen in plaats van op onze mobieltjes, haha!

Op 1 januari moeten we puzzelen over wat de beste weg is om naar Cat Tien natuurpark te reizen. We komen tot de conclusie dat het beter is om scooters te huren en zelf op weg te gaan, gezien het park moeilijk te bereiken is en een taxi erg duur zal zijn.
Het scooter rijden in Vietnam blijkt hier van een totaal ander niveau te zijn en dat bedoel ik niet in positieve zin. Vergeleken met Vietnam, rijden ze in Indonesië als heiligen, want ik ben perplex van de Vietnamese rijstijl en manier waarop mensen hier omgaan met het verkeer. Ik kan je vertellen dat ik nog nooit zo gestrest ben geweest op een scooter! Al met al komen we toch heel aan bij onze Eco Villa en kunnen we ontspannen met een heerlijke Vietnamese avondmaaltijd.

De volgende dag spenderen we al onze tijd in het Cat Tien natuurpark. Het regent weer maar dat deert ons niet, want we zijn goed aangekleed.

We lopen en lopen en komen uiteindelijk tot een bijzondere, griezelige verrassing te staan, want wat is dat vreemde beestje op mijn hand?
Oh jee… BLOEDZUIGERS!!!
Te laat kwamen we erachter dat onze enkels inmiddels helemaal onder de bloedzuigers zaten en dat maakte de urenlange wandeling toch een stukje minder ontspannen, want we hebben de helft van de tijd de bloedzuigers van ons af moeten trekken, haha!

Helaas hebben we maar kort in onze Eco Villa en rijden we donderdags alweer terug naar Ho Chi Minh City. Op de terugweg wilden we een andere route pakken omdat de heenweg zo stressvol was langs de drukke weg. Onze alternatieve route lijkt een stuk mooier en rustiger te zijn, maar helaas maar van korte duur. De weg werd smaller en kleiner, we werden het bos in gestuurd en er was niets anders dan modder, modder en nog eens modder… Na verschillende pogingen om erdoorheen te komen, konden we niets anders dan omkeren en de grote weg pakken.

De drukte hier in Ho Chi Minh City lijkt nog erger dan in Jakarta en we rijden mee met de grote, lange stoet van scooterrijders. Wat later dan gepland, komen we uiteindelijk ook hier weer veilig aan en ik ben opgelucht als we de scooters hebben ingeleverd. Voorlopig geen scooterritjes voor mij meer!

Op onze laatste dag nemen we de tijd om HCMC te verkennen. Het blijkt een drukke stad te zijn met de herkenbare, talloze scooters overal en het is erg vergelijkbaar met Jakarta. Het grote verschil is vooral dat het hier relatief schoon is en wat sfeervoller. Verder zijn er hier in HCMC een hoop meer interessante culturele bezichtigingen om te bezoeken.
Na deze vakantie in Vietnam, besef ik me pas echt goed wat zich hier allemaal heeft afgespeeld in de afgelopen honderd jaar. Het maakt me stil en we spenderen uren in de musea van de stad en verdiepen ons volop in de geschiedenis.

Het is een prachtige, indrukwekkende en leerzame afsluiting van onze vakantie.
Verder is het prima dat we maar één volledige dag in de stad hebben, want we we zijn inmiddels wel klaar met drukke, Aziatische steden vol met scooters en drukte ;-).

Het is mooi geweest en we kunnen terugkijken op weer een fantastische en avontuurlijke vakantie! Hopelijk hebben jullie met plezier mijn driedelige blog over Vietnam kunnen lezen. En tja, wie weet waar onze volgende reis weer naartoe gaat…

Vietnam blog deel III 226


3 reacties op ‘Natuur, cultuur en bloedzuigers in Zuid-Vietnam

 1. Meisje,Meisje wat een avonturen toch zeg.Wat zal ik toch blij zijn als jullie weer gezond en wel in ons kikkerlandje zijn.Heel veel liefs,en verder een goed verblijf gewenst.Kuffels van ons.

  Like

 2. …en tja wie weet waar de volgende reis naar toe gaat…? Nou, dat weet ik al 😉
  Voorlopig maar even thuis blijven, familie en vrienden ontvangen en daarna nog een heerlijke afsluiter voordat jullie definitief terugkomen.
  Dikke 😚😚😚, papa.

  Like

 3. Leuk om je verslag te lezen. Ook leuke foto’s erbij ik moest wel lachen toen je zei dat het park niet zo’n indruk maakte. Tegen dat soort dingen loop ik vaak ook aan maar ik denk dat als een land weinig heeft iets al snel een attractie wordt. Of zijn wij wellicht verwend?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s