Nederlandse liefde in Indonesië

De afgelopen weken ben ik gekropen in de rol als reisbegeleidster en dat beviel me eerlijk gezegd wel erg goed! Wat was het fantastisch om zoveel mensen over de vloer te hebben en de kans te hebben om onze stad en vooral ook ons dagelijkse leven hier te kunnen laten zien.

In eerste instantie was ik best huiverig van tevoren, omdat het toch wel afwachten is hoe mensen gaan reageren op deze hectische stad. Kunnen mensen wel door de ‘smog’ van deze stad heenkijken? Zullen we niet voor gek verklaard worden dat we hier wonen?
Het baarde me een beetje zorgen, want niet iedereen weet – net zoals wijzelf trouwens – van tevoren wat je nou kunt verwachten van Jakarta. Veel mensen die ik spreek, zeggen dat ze de stad Jakarta zouden overslaan en dat begrijp ik ook wel, want wat valt hier als toerist nou te beleven? Zeer weinig inderdaad en al helemaal als je geen idee hebt waar je moet zijn hier in de chaos en warboel van straten, gebouwen en mensen.

blog

Als wij hier niet zouden wonen, was niemand naar Jakarta of misschien wel naar Indonesië gereisd. Dat feit maakt me daarentegen wel super blij omdat wij dan toch een goed (genoeg) excuus blijken zijn om deze kant op te komen reizen! Ik had nooit durven hopen dat we zoveel Nederlanders hier over de vloer zouden kunnen hebben en ik ben zo onwijs trots dat we daarbij iedereen een hele positieve ervaring hebben kunnen bezorgen hier in Jakarta. Want gelukkig weten wij als ‘locals’ al aardig wat mooie en leuke plekken om te komen en zijn veel mensen daardoor toch positief verrast door de stad!

Ik kan me goed voorstellen dat het moeilijk is voor buitenstaanders om te bedenken hoe deze stad nou precies is, ondanks al mijn verhalen en foto’s. Het is lastig om te weten hoe alles werkt als je hier nooit bent geweest en je hebt waarschijnlijk geen idee hoe het is om hier simpelweg over straat te lopen, want dat is een behoorlijke ervaring. Ik vind het zo tof dat mensen nu weten hoe onze school en omgeving er nou écht uit ziet en het zelf hebben kunnen meemaken en bewonderen. Ze hebben echt een beetje van de cultuur kunnen proeven en uiteraard ook van de Indonesische keuken!
Daarnaast is het fijn dat mensen nu weten waar ik over praat als ik vertel over de (gekke) dingen hier zoals de manier van rijden of de ‘efficiënte’ manier van doen die ze hier hebben. Ik vind het gewoon heel bijzonder dat mensen nu echt zelf hebben kunnen ervaren hoe het is om hier te leven en dat ik een stuk van mijn leven heb kunnen delen. Tot slot ben ik vooral onwijs trots dat ik een inkijkje heb kunnen geven van de dingen die we hier doen. Het is zo’n totaal ander leven hier, dat is soms moeilijk onder woorden te brengen.

Ergens was het wel een beetje vreemd, dat mijn Nederlandse wereld zich vermengde met dit expat leven in Indonesië. Het is zo gek dat daar ineens je familie of je vrienden voor de deur staan! Maar alles voelde meteen vertrouwd en het was bovenal gewoonweg genieten samen en quality tijd maken hier met elkaar. Leuke dingen doen, vakantie vieren, kletsen en onvergetelijke herinneringen aanmaken! Gekke taxi drivers tegenkomen, te heet eten, vreemde mensen zien in de kroeg, aanbeden worden door de Indonesiërs (of je nu wilt of niet), uren wandelen door de hitte in de Kampung om het lokale leven te bewonderen en dansen met met elkaar hier aan de andere kant van de wereld.
Andersom vond ik het heerlijk om weer nieuws te horen over het leven Nederland en te weten hoe het daar thuis allemaal gaat. En een leuk extraatje dat er zoveel pindakaas, nootjes, stroopwafels en kaas voor ons is meegenomen, zodat we er hier ook weer even tegenaan kunnen, haha!

Voorlopig ben ik helemaal gevuld met alle gezelligheid die we hier hebben gehad en wie weet wat voor bezoek ons dit jaar nog meer te wachten staat…
In ieder geval hou ik het wel weer even vol na zoveel Nederlandse liefde!

blog2


2 reacties op ‘Nederlandse liefde in Indonesië

 1. 😍😍😍😍 geweldig geschreven
  Wij zijn zo ontzettend trots op jullie!
  Jullie doen het daar fantastisch, maar kom toch maar snel weer nasr huis!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo lieverds, ja ik kan alleen maar aansloten bij de reactie van mama. Super trots op jullie en het was inderdaad fantastisch om te zien hoe jullie daar leven, wonen en werken.
  Dikke kussen, papa.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s