Het beroemde Bali

Wanneer je langer dan een jaar in Indonesië woont en al flink wat hebt afgereisd, mag een blog over het beroemde Bali uiteraard niet ontbreken! Het is een zeer populaire bestemming en je hebt er alles wat je wilt. Het is goed te begaan, er hangt een heerlijke relaxte sfeer, het heeft een uitmuntende prijs – kwaliteit verhouding, er is veel organisch en gezond eten, prachtige groene natuur en er zijn talloze activiteiten om te doen.
Na zelf drie keer op Bali te zijn geweest, denk ik dat ik nu genoeg informatie heb verzameld om een leuke – wat uitgebreidere – blog over dit prachtige, chille eiland te schrijven! Hierbij vijf leuke topics over Bali met mijn eigen ervaringen, tops en tips.

ROADTRIP
Wat mij betreft is de beste manier om Bali te verkennen, per auto of scooter. Wij hebben de afgelopen keer een auto gehuurd en ik was vergeten hoe heerlijk het is om samen in de auto te zitten, rond te rijden en ondertussen naar je eigen muziek te luisteren. Het is niet bepaald heel ontspannen rijden in Bali – je rijdt aan de linkerkant met scooters en auto’s die je van alle kanten inhalen – maar je hebt verder alle vrijheid en ruimte om te gaan en staan waar je wilt. Maarten was gelukkig een uitstekende chauffeur en we hebben een roadtrip gemaakt door het gebergte en langs de kust door kleine dorpjes hoog in de bergen met uitzichten die bijna niemand anders ziet.

We rijden door straten die versierd zijn met vlaggen en ik zie mooi geklede vrouwen in kanten jurkjes met een lint om het middel. De mannen hebben een soort witte doek om hun hoofd geknoopt en het is blijkbaar overal feest, want de zoon van de koning in Bali gaat trouwen. Verder rijden we door de natuur over steile weggetjes met honderden bochten omhoog en omlaag door de bergen. We stoppen bij een paar prachtige watervallen en tegen de avond zakt de zon langzaam weg en zorgt voor een idyllisch uitzicht. Ik moet regelmatig stoppen voor een foto omdat het uitzicht iedere keer weer mooier is dan voorheen!

20181009_180024
TOPS & TIPS
+ Bali is ontzettend goed begaanbaar met de auto of de scooter!
+ Met een eigen auto/scooter heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt.
– Houd rekening met het drukke verkeer en files.
– Als je niet zeker genoeg bent van jezelf in een auto met het stuur aan de rechterkant, doe het dan niet. Je kunt altijd wel een driver regelen die je weg brengt.

CULTUUR, RELIGIE & ETEN
Aan cultuur is er hier in Bali meer dan genoeg te doen. Ik heb er inmiddels aardig wat mooie tempels bezocht en de ene is nog fraaier dan de ander. Waar je ook bent, er is altijd wel een tempel te bezichtigen!

Ook heb ik tijdens een toffe fietstocht met een gids, een goed inzicht gekregen in het lokale leven op Bali. Iedereen offert overal wel bloemen en eten. Mensen bouwen hier zelf hun eigen huis, waarbij ieder deel van het huis naar het noorden, oosten of westen is gericht. Iedere woning heeft een binnenplaats en eigen tempel om te offeren of voor andere rituelen. De gids vertelt verder over de religie en het Balinese geloof in combinatie met het Hindoeïsme. Ze geloven hier in drie dingen: God, de mensheid en moeder natuur ofwel spiritualiteit. Een balans houden daartussen is noodzakelijk in het leven om de wereld te kunnen behouden en beschermen. Ik vind het een prachtige gedachte en zou me er zo bij aan kunnen sluiten!
Verder hebben we onderweg mogen proeven van de natuur op Bali: koffiebonen, thee, fruitsoorten, rijst, groenten en alcohol uit de palmboom! Al het eten is hier gezond, vers en smaakvol. Tot slot hebben we de speciale koffie Kopi Luwak geprobeerd, wat zeker leuk was om te doen.

TOPS & TIPS:
+ Overal zijn prachtige tempels om te bezoeken.
+ Er is genoeg te leren over de cultuur en religie van de mensen.
+ Er is overal verrukkelijk, gezond en vers eten te verkrijgen. Wie wil dat nou niet?
– Sommige plekken zijn echt erg toeristisch.
– Niet iedere bezienswaardigheid is even goed onderhouden.20181011215552

HIKEN & NATUUR
Als er iets is wat wij graag doen, dan is het wel hiken. Het zal je dan ook niet verbazen dat we een leuke berg hebben uitgezocht om te beklimmen! We hebben de 4e hoogste berg van Bali getrotseerd: de Mount Catur (2096m). Dit is een wat minder populaire trek onder de toeristen – de berg is ook stukken minder bekend – en we zijn de enigen die er lopen. De klim blijkt behoorlijk pittig en steil te zijn tegen het einde en jammer genoeg valt het uitzicht tegen vanwege de bewolking. Toch hebben we onszelf prima vermaakt tijdens de tocht!

Daarnaast zijn er zijn nog veel meer mooie bergen/vulkanen te beklimmen hier in Bali zoals de Mount Batur of de Mount Agung, die vorig jaar zelfs nog is uitgebarsten.
Mocht je absoluut geen zin hebben in hiken, dan kun je simpelweg genieten van de geweldige uitzichten op de vulkanen! Bovendien zijn er ontzettend mooie natuurgebieden en grote tuinen waar je op je gemakje doorheen kunt wandelen.

20181009_181802
Mount Batur (links) Mount Abang (midden) en Mount Agung (rechts).

TOPS & TIPS:
+ Bali heeft over het algemeen een koele en aangename temperatuur om te wandelen.
+ Er is prachtige natuur met uitzonderlijke bomen, fruitsoorten en bloemen.
– Vergis je niet in de steilheid en pittigheid van sommige wandelingen.
– Helaas is er met enige regelmaat afval te vinden langs de route.

20181009_114350
Mount Catur (2096m)

DUIKEN & SNORKELEN
Ook voor de waterratten onder ons heeft Bali een hoop in het verschiet! Er zijn meer dan genoeg plekken om te snorkelen of te duiken. Ik heb heel ‘Finding Nemo’ herbeleefd daar onder water en ik heb talloze soorten vissen gezien, grote zeeschildpadden, roggen, zeeslangen en kleurrijk koraal.
FJIMG_20181012_092613De laatste keer hebben we zelfs Manta rays gezien, iets wat ik echt machtig mooi vond: metersbrede roggen, vlak boven je hoofd zwevend. Absoluut fantastisch! Tot slot kun je ook wrakduiken in Tulamben, iets wat zeker een aanrader is.

TOPS & TIPS
+ Er is een fijne, tropische watertemperatuur om te duiken (al is het wat afhankelijk van de diepte en stroming uiteraard).
+ Er zijn altijd wel mooie dingen te zien.
– Zeeziek op de boot? Neem een er pilletje voor. Hielp mij in ieder geval wel.

RELAXEN
Er zijn talloze mooie hotels, villa’s, hutjes en andere plekken om te verblijven in Bali. Je kunt altijd één van de gezellige, populaire stadjes bezoeken, zoals Ubud of Kuta, maar er is uiteraard nóg iets wat je altijd en zonder zorgen, perfect kunt doen hier in Bali: LUIEREN. En dat doe je toch echt het beste bij een van de ontelbare, rustige, uitgestrekte stranden met de helderblauwe zee aan je voeten. Chillen in een zitzak met een kleurrijke parasol boven je bol en slurpen aan een verse kokosnoot, een zoete cocktail of een verfrissend Bali Hai biertje. Niets meer aan doen!

TOPS & TIPS:
+ Er zijn meer dan genoeg stranden om te chillen!
– Sommige stranden zijn druk en toeristisch. Zoek een plekje, het liefst bij een restaurant met zwembad en waar je de hele dag kunt liggen, eten en drinken, zonder op te hoeven staan!

BETREDEN OP EIGEN RISICO
Tja, je moet Bali wel betreden op eigen risico, al hoef je mij daarbij niet al te serieus te nemen hoor ;-). Kijk in ieder geval altijd uit in het verkeer, val niet van je fiets, verbrand niet levend op de boot en pas op dat je pinpasje niet wordt ingeslikt door de automaat – om zo maar eens in het wilde weg wat te noemen, haha! Daarbij heb je ook een verhoogde kans om een vulkaanuitbarsting of aardbeving mee te maken want Indonesië ligt op de ‘ring of fire’ en zelf hebben wij er een van 6.4 op de schaal van Richter meegemaakt. Het huis begon plotseling te trillen en het water in het zwembad te klotsen! Het was een nogal vreemde gewaarwording die gelukkig voor ons geen verregaande gevolgen had.

Ach, ik overdrijf een beetje, maar hou er gewoon altijd rekening mee dat dingen niet altijd gebeuren volgens plan.  Als je jezelf flexibel opstelt en – zoals het een echte Indonesiër betaamt – accepteert dat dingen nou eenmaal gaan zoals ze gaan en meegaat met de flow van het leven, zul je vast en zeker een ideale tijd hebben hier op Bali!

20181009_104222


3 reacties op ‘Het beroemde Bali

  1. Weer geweldig geschreven Meisje.Iedereen kan zien dat jullie daar een geweldige tijd hebben gehad.Maar ook in Jakarta hebben jullie het naar je zin.Dat stelt mij wel gerust.Toch zal ik blij zijn als je weer voorgoed in Nederland bent,Maar genieten jullie daar zo veel je kunt.Heel veel liefs van ons, Opa en Oma

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s