Een terugblik en een blik in de toekomst

Er is meer dan een jaar voorbij gegaan sinds de laatste keer dat ik een blog heb geschreven. En dat is zonde, want eigenlijk is schrijven iets wat ik heel graag doe en deel ik graag momenten en stukjes van ons leven ergens anders in de wereld. Op dit ogenblik hebben we maartvakantie en terwijl ik het begin schrijf van dit blog, ben ik in Maleisië. Dit is eigenlijk het eerste moment in lange tijd dat ik de rust en de ruimte heb om wat te schrijven. Daarom wil ik graag even terugblikken op het afgelopen jaar, want er is veel gebeurd. Ondertussen zijn er ook nieuwe toekomstplannen gemaakt…

Mama in Almaty
Vorig jaar maart was mama hier bij ons in Almaty! Twee fantastische weken hebben we samen doorgebracht. Samen lekker thuis kneuteren en met de kids spelen. Ook een paar dagen op reis naar Shymkent en Turkistan, twee hele leuke steden in Kazachstan om samen te verkennen. Toch is er uiteindelijk simpelweg niets zo fijn om samen met je moeder te zijn en haar een beetje te verwennen. Prachtig om te zien hoe ze geniet van de quality time met ons en de kleinkinderen.
Hier een paar foto’s om een indruk te geven van onze tijd samen:

Verder was de zomer van 2023 er eentje om nooit te vergeten met heel veel bijzondere momenten en reizen. Twee en een halve week Nederland, twee weken Italië en twee weken Engeland. Nog nooit hebben we zo’n lange backpack vakantie gehad! Ook hierover wil ik wat foto’s en korte verhalen delen om aan te geven hoe speciaal deze vakantie is geweest.

Italië
Italië was een bijzondere vakantie omdat we met de hele familie Franken samen op de camping waren. Als echte backpackers doen wij alles met het OV en nemen we de trein vanuit Nederland naar Italië wat erg goed bevalt. We bezoeken eerst Milaan en daarna gaan we door naar Bolgheri – waar de camping zich bevind – en we eindigen in Pisa vanwaar we het vliegtuig pakken naar onze volgende bestemming.
Het was echt heel speciaal om een week met z’n allen door te brengen op een heerlijke camping in de brandende, warme Italiaanse zon. Verrukkelijk eten, een wijnproeverij en heel veel wandelen en zwemmen met de hele familie Franken!

Engeland
Ik denk dat het Lake District in Engeland verreweg een van onze favoriete vakantie landen is, al zou je dat misschien niet verwachten na alle vele, bijzondere reizen die we al hebben gemaakt. Ja, Engeland is prijzig, maar dat betoverende mooie Engelse landschap is het dubbel en dwars waard. Bovendien was het openbaar vervoer een extra groot feest voor de kinderen want we konden in een echte dubbeldekkerbus! Verder verbleven we in prachtige hostels en zoals je kunt zien hebben we genoten van de uitzichten.

Daarnaast hebben we ons niet laten afschrikken door de regen en hebben we veel gehiked door de bergen. Finn was ontzettend knap, die grotendeels zelf (nog geen 4 jaar oud!) de hoge bergen trostseerde. Honderden trappen omhoog en kilometers ver lopen op zijn gloednieuwe bergschoenen.

De laatste paar dagen in Engeland komen Maartens ouders ook nog over omdat we samen iemand gaan bezoeken. We verblijven in Ilkley, een pittoresk dorpje waar we nog een paar leuke wandelingen samen maken.

Toekomstplannen
Na de mooie zomer begint het nieuwe schooljaar weer en dat is niet mals. We moeten meteen hard aan de slag: Maarten met een zeer uitdagende klas, ik met alle projecten die ik heb opgezet op school. Zowel Aylinn als Finn gaan nu naar school en onze drukke werk- en gezinsroutine is eigenlijk de hoofdreden dat ik geen tijd, rust of ruimte heb om te schrijven. Ik kan me eigenlijk ook niet eens meer voorstellen hoe het me is gelukt om negen maanden lang te studeren naast mijn fulltime baan. Ben blij dat ik mijn teacher qualification nu in mijn zak heb.
De school is groeiende en dat betekent ook meer leerlingen die sociaal emotionele hulp nodig hebben en dat betekent ook meer werk. Het is echt een zware maar goede start van het schooljaar, wetende dat dit ons laatste zou zijn…

Maar natuurlijk zouden we Maarten en Loes niet zijn als onze plannen niet plotseling zouden veranderen, ha! In oktober kom ik erachter dat de school een nieuwe vacature opent voor een Secondary counselor. En dat zet mij aan het denken, want hoe mooi zou het zijn als ik ook middelbare school ervaring op kan doen? Op een school die ik al ken, die mij al kent, waar ik al veel heb bereikt en het goed heb. En hoe veel meer kans maak ik dan op een nieuwe baan, als ik straks 3 jaar in Elementary en 3 jaar ervaring in Secondary heb? Dat is zeker het overwegen waard. Maarten en ik praten erover en ik besluit om de gok te wagen. Of de school blij is dat ik heb gevraagd of ik kan solliciteren op deze positie? Zoals de Head of School reageerde op mijn voorstel: “I think it’s a brilliant idea!
En zo geschiedde. Een paar weken later teken ik er twee jaar bij, en Maarten ook.

Onze verwachtingen – en die van famille en vrienden – moeten dus weer bijgesteld worden. Juni 2026 is pas wanneer we Kazachstan hoogstwaarschijnlijk echt zullen verlaten. Dus wat nu? Onverwachts krijgen we de kans om te verhuizen naar een nieuw apartement met een ruim balkon en op een locatie dichterbij de school. Als we hier dan toch langer blijven, kunnen we onszelf nog net zo goed even “upgraden”, toch?
Nadat we in december weer twee fijne weken hebben doorgebracht in Nederland zijn we verhuisd in Almaty en inmiddels zijn we goed gesetteld in ons nieuwe stekje. De winter in Kazachstan is buitengewoon zwaar geweest – lange donkere dagen, slechte lucht kwaliteit, weinig buiten, weinig zon, veel en hard moeten werken – maar de lente is begonnen dus is het weer tijd om te fietsen naar het werk en door de bergen!

Zoals ik al zei is het nu nog maartvakantie en in mijn volgende blog wil ik graag vertellen over onze fantastische tijd in Maleisië, dat echt alle verwachtingen heeft overtroffen. Voor nu, is het aftellen begonnen tot aan de zomervakantie. We hebben dan vier volle weken voor de boeg in Nederland en daarna een mooie rondreis door Georgië gepland. Dat beloofd weer wat!


6 reacties op ‘Een terugblik en een blik in de toekomst

  1. Fantastisch om in een notendop je ervaringen van afgelopen jaar weer te lezen en op deze manier weer een beetje met jullie mee te reizen/leven.

    Mooi om jouw/jullie opleiding/ervaring nog te verrijken met enkele jaren bij te tekenen!

    Zie uit naar je volgende blog.

    Groetjes Marlies

    Like

  2. Oh wat leuk om weer over jullie te lezen. Ik ben fan haha. Gefeliciteerd met je nieuwe baan en uiteraard ook veel plezier. Geniet van de komende 2 jaar!

    Like

  3. Kijk, ik weet dit natuurlijk allemaal al haha maar het is toch zo leuk dat je weer eens hebt geschreven in je blog. Het is zo fijn om jullie avonturen te lezen en dat vinden heel veel mensen leuk. En weet je, uit ervaring weet ik dat de tijd omvliegt dus het is zo weer zomervakantie en die 2 jaar erbij is ook zo weer om. Dan wachten we maar weer af wat er dan gaat gebeuren, we zijn op alles voorbereid.

    Like

  4. Heerlijk Loes dat je weer aan het schrijven bent! Hard werken maar zo te lezen ook heel veel mooie momenten samen! En een prachtige loopbaan. Jeetje wat doen jullie dit goed zeg! Chapeau 💪🏻

    Like

  5. Beste Loes en Maarten en kids,

    Wat heb ik weer enorm genoten van je blog Loes, de avonturen en de schitterende foto’s.

    Wat een fijne ouders heb jij, met je Vader heb ik enkele jaren in de MOV groep gezeten van de Willibrordkerk en met je Moeder zijn wij enorm blij met haar bijdrage bij onze Zonnebloem

    afdeling Maaspoort.. Voor hen zal het even een tegenvaller zijn dat jullie nog 2 jaar ver weg zijn,

    maar geweldig dat jullie deze uitdaging weer aangegaan zijn.

    Ook Cees en ik zijn dol op het mooie Engeland, in 2022 en 2023hebben wij er 5 weken rondgetrokken met onze caravan.

    Lieve groetjes, Cees en Berni van den Akker

    Like

  6. Wauw Loes, wat heb je weer prachtig jullie ervaringen van het afgelopen jaar verwoord! En zoals mama al zei, weet ik ook wat jullie hebben meegemaakt. Maar dat neemt niet weg dat ik met erg veel plezier je nieuwe blog heb gelezen. Wat schrijf je toch heerlijk lieverd en uit alles maak ik op hoe gelukkig jullie zijn met jullie avontuur. Ik ben trots op je, op wie je bent geworden en op wat je allemaal presteert, fulltime werken, moeder zijn van 2 kinderen en dan doe je er ook nog even een studie bij. Snap dat je je achteraf afvraagt hoe je dat allemaal gedaan hebt. Maar je hebt het gewoon gedaan Loes, en daar heb ik veel bewondering voor! En dan weten jullie jezelf en de kinderen telkens weer te belonen met prachtige reizen waar jullie met volle teugen van genieten. Ik kijk dan ook uit naar je volgende blog over jullie vakantie in Maleisië. Heel veel liefs, je peettante. 🥰💋💋💋

    Like

Plaats een reactie