School counselor in Almaty

Omdat ik me zo voor kan stellen dat niet iedereen weet wat een school counselor doet, wilde ik graag wat delen over mijn werk en vertellen wat ik hier precies doe. Een baan zoals ik die nu heb, bestaat niet echt in Nederland en het is denk ik het meest vergelijkbaar met een school maatschappelijk werker.

Afwisseling en uitdaging
In ieder geval prijs ik mezelf gelukkig met mijn baan, want ik kan op dit moment met zekerheid zeggen dat ik van mijn werk hou. Een social emotional school counselor zijn is precies een combinatie van alles wat ik leuk, interessant en uitdagend vind. Geen dag is hetzelfde en iedere keer is er weer wat anders dat er moet gebeuren. En dat is waarin ik goed gedij: afwisseling.
Naast het feit dat mijn Engels ook met sprongen vooruit is gegaan en ik ontzettend veel heb geleerd de afgelopen jaren, blijft mijn werk een voortdurende uitdaging. Mijn dagen kunnen behoorlijk onvoorspelbaar verlopen. Soms maak ik ook heftige dingen mee en krijg ik te maken met onverwachte gebeurtenissen zoals agressie, verwaarlozing of overlijden. Maar, bovenal maak ik veel mooie dingen mee op mijn werk en is het fantastisch om te lachen met de leerlingen, ze troost te bieden als het nodig is en ze te zien groeien en ontwikkelen. Ik moet van alle markten thuis zijn en ik ben voornamelijk bezig met de sociaal emotionele vaardigheden van leerlingen: wekelijkse individuele counseling sessies of in kleine groepjes, les geven aan hele klassen, ondersteuning bieden met conflicten oplossen, emoties uiten, met boosheid dealen en vrienden (leren) maken. Of gewoon een praatje maken als een leerling dat nodig heeft.
Samen met mijn collega’s van het Learning support team schrijf ik individuele plannen voor leerlingen en daarnaast werk ik nauw samen met leraren. Ik ondersteun in de klas waar nodig, ik geef advies en ik ben aanwezig in ouder gesprekken. Ook bied ik soms simpelweg een luisterend oor, want als counselor ben ik er niet alleen voor studenten, maar ook voor leerkrachten. Bijspringen in moeilijke situaties is regelmatig nodig.
Vorig jaar heb ik zelf de maand Friendly February in het leven geroepen op school. De hele maand lang heb ik ‘mindful moments’ aangeboden aan iedereen in de school die geinteresseerd was. Het was erg leuk om het hoofd van de school bij mij op de bank te hebben liggen voor een meditatie sessie.
Daarnaast heb ik regelmatig ouders die een afspraak met mij maken voor advies over de opvoeding van hun kinderen of over zorgen die ze hebben over het gedrag van hun kind op school.

Voldoening
Nee, mijn werk is zeker niet saai. En hoewel het soms ontzettend zwaar en vermoeiend is, voel ik me iedere dag toch weer voldaan over mijn werk. Het is zo’n heerlijk gevoel wanneer ik door de school loop en een connectie voel met alle kinderen en leraren. Dat ik door de gangen loop en vrolijke gezichten zie, knuffels krijg van leerlingen en allerlei verhalen te horen krijg. Ondanks de zware werkdruk op onze school en de stress die ik (en het merendeel hier op school) ervaar, denk ik dat we een hele warme en prettige school zijn met veel potentie. Ik ben er trots op dat ik hier deel van uit mag maken en echt een verschil maak op de school. De afgelopen jaren heb ik dan ook wel een visie ontwikkeld en heb ik ideeen die ik zou willen uitwerken. Ik krijg hier veel kansen om te groeien en ik ga bijvoorbeeld in maart naar Bangkok om een school counselor conferentie bij te wonen. Ik zal daar met een collega ook een workshop gaan geven.

Carriere
Daarnaast sta ik ook regelmatig voor de klas, iets wat ik ontzettend leuk vind. Sinds november ben ik ook gaan studeren om mijn teacher qualification te gaan halen. Het is een online studie van 9 maanden via Moreland University. Het gekke is misschien dat ik helemaal geen leraar wil worden, maar ik wil het wel leren. Ik ben ervan overtuigd dat deze studie goed is voor mijn professionele ontwikkeling en mijn kansen zal vergroten voor de toekomst. En doordat ik leer over lesgeven, wordt ik ook een betere counselor want ik heb meer begrip voor leraren. Ik kan zelf ervaren hoe het is om voor de klas te staan en verantwoordelijk te zijn. En wie weet wat de toekomst ons brengt? Ik denk dat ik al met al kan stellen dat ik op professioneel vlak een behoorlijke groei doormaak. Ik vind het fantastisch dat ik carriere kan maken en de tijd hier in Kazachstan is dan ook een goede investering in mezelf. Ik hoop dat ik dit ook in de toekomst kan blijven doen!

Toekomst
En ja, soms is het zwaar, want ik studeer, Maarten en ik werken beiden fulltime en we hebben ook nog een druk gezinsleven te onderhouden. Gelukkig laden we geregeld op door er vaak met z’n viertjes op uit te gaan en we genieten extra van elkaar tijdens de vakanties. Ik ben immens trots op onszelf en onze kinderen. Finn gaat iedere dag met het grootste plezier naar school en Aylinn heeft hier thuis een geweldige tijd met onze nanny Ulpan, wanneer wij aan het werk zijn.
We hebben besloten om nog een vierde jaar hier in Kazachstan te blijven en dan met name voor mij zodat ik meer ervaring kan opdoen. En daarna is het hoog tijd om door te gaan! Tezijnertijd zullen eens kijken welke mogelijkheden we allemaal hebben. Ik hoop heel hard dat we terecht kunnen op een leuke school in Europa, maar ik weet ook dat die kans klein is en we afhankelijkheid zijn van een hoop factoren. Maar dat zijn zorgen voor later, want laten we niet vergeten: eerst hebben we nog een mooie tijd vol te maken hier in Almaty!


9 reacties op ‘School counselor in Almaty

 1. Hoi Loes,

  Heerlijk om je blog weer te lezen.
  Fantastisch om de ontwikkelingen van jou en je gezin te volgen.
  Blijf je kansen grijpen als het kan en geniet ervan.
  Zo te zien lukt dat wel en wil je ook nog een compliment geven dat je er fantastisch uitziet!
  Groet van Marlies

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk om te lezen wat je op school doet.
  En ik ben het helemaal met Marlies eens dat je er zo leuk uitziet. Dapper om nog een jaar te blijven. Maar als jullie het er naar je zin hebben, moeten jullie dat ook zeker doen. En met al die ervaring, zullen jullie vast een plek in Europa krijgen. Groetjes Hetty

  Geliked door 1 persoon

 3. Beste Loes,
  Wat straal jij een vreugde en plezier uit met de uitleg over je geweldige baan.
  Het is wel een hele drukte voor je met 2 kleintjes, een hele baan en ook nog een studie.
  Blijf van alles genieten, van Maarten, je kindertjes, je baan en het fijne leven in Almati.
  Groetjes van Berni

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s