Backpack family in Spanje (deel I)

Tja, ik had graag een mooie blog willen schrijven over een of andere unieke reis door Rusland of een gekke vakantie in China, maar dat leek ons deze zomer toch niet zo’n goed plan om verschillende redenen… Gelukkig hebben we de tijd in onze lange zomervakantie uitermate goed besteed, dus heb ik eindelijk weer iets om over te schrijven! Nadat we een aantal weken hadden doorgebracht in Nederland, hebben we een fantastische reis gemaakt door het zonnige Spanje. De zus van Maarten zou gaan trouwen in Madrid, dus was dat een goed excuus om er een grotere reis omheen te maken. We haalden het idee in ons hoofd om te gaan backpacken met onze kids: goedkoper, milieuvriendelijker en avontuurlijker!

De eerste paar weken van de zomervakantie hebben we eerst nog een fantastische tijd in Nederland. Met ruim drie weken om door te brengen met familie en vrienden, kreeg ik echt de kans om te genieten van goede quality time: veel bij kunnen kletsen, nieuwe herinneringen aangemaakt en vooral ook mooie en speciale momenten gedeeld waaronder een dagje in de Efteling, Aylinn’s 1e verjaardag, een familie barbeque in Sprundel en natuurlijk de geboorte van mijn neefje Jim! We beginnen dus helemaal voldaan en opgeladen aan onze backpack reis naar Spanje.

Start van de reis
Van tevoren hebben we goed moeten nadenken over wat we wel en niet mee konden nemen, want we wilden ‘licht’ gaan reizen. Dat was geen eitje, maar uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen om alle kleding en spullen in te pakken voor twee volwassenen en twee kinderen, in maar twee backpacks, voor een reis naar Nederland en Spanje van in totaal 7 weken!

Start van de reis: station Etten-Leur

Ik moet toegeven dat ik wel wat spanning ervaar voor we vertrekken, want het zal best wel een uitdaging worden om met twee kleine kinderen een backpack trip maken. Op onze eerste reisdag maken we meteen een van de zwaarste en langere reizen. We starten onze reis in Etten-Leur, vanwaar we de trein pakken naar Antwerpen en vervolgens gaan we naar Parijs, waar we overstappen op een ander trein station. Onze eerste echte stop is Lyon, waar we enkele dagen verblijven omdat we de lange reis naar Spanje in etappes doen. We komen zonder problemen aan in Lyon en we doen het toch maar mooi: twee grote backpacks en twee kids met ons meeslepen.

Lyon
De eerste dagen in Lyon is het even wennen en zoeken naar een goede routine. Het combineren van leuke actiteiten doen, ontspannen en ervoor zorgen dat de kinderen genoeg slapen blijkt een behoorlijke kunst te zijn! In ieder geval hebben we wel een aardig deel van Lyon kunnen verkennen en daarnaast hebben we een rivier en een groot park vlakbij ons appartement, dus is het leuk voor ons om daar te wandelen.

Iedere dag pakken we de bus door de stad en het is een groot voordeel dat Finn echt dol is op alles wat wielen heeft, want iedere keer dat we reizen met het openbaar vervoer is het een feestje!
We vermaken ons best goed in Lyon en het is een mooie stad. We lopen over eeuwenoude, smalle klinkerstraten en lange trappen de heuvel op om een mooie kerk te bewonderen en pakken daarna het kleine treintje weer terug naar beneden. Ook wandelen we over de grote brug waar Finn steentjes naar beneden in de Rhone gooit en we stoppen hier en daar bij een speeltuintje. Verder proberen we gewoon de rust te pakken en genieten we simpelweg van het samenzijn met z’n viertjes. Het is ten slotte onze eerste grote vakantie met ons gezinnetje. Achteraf gezien hadden we best wat langer willen blijven in Lyon, maar deze backpack family gaat door!

Barcelona
De treinreis naar Barcelona verloopt soepel – al moeten we tijdelijk stoppen door een bosbrand in de buurt – en we pakken vervolgens de metro waarbij Finn al glunderend van plezier de metro uitzwaait. We komen goed aan bij ons hotel in Barcelona en het is gevestigd in een lang, druk en gezellig straatje. Het blijkt een toeristische trekpleister te zijn, want ‘s avonds zit het bomvol met mensen. Alle restaurants zetten hun tafels buiten en iedereen geniet van tapas en wijn. Helaas voor ons was er die week nog het ‘buurtfeest’ aan de gang en de eerste nacht hebben we tot 2 uur ‘s nachts naar harde muziek en schreeuwende mensen moeten luisteren. Nadat we de volgende dag te horen kregen dat het feest nog een paar dagen zou duren, hebben we vriendelijk om een andere kamer gevraagd. Gelukkig kon dat en hebben we de rest van de tijd in Barcelona wel goed kunnen slapen. Maar, de eerste dag in Barcelona zijn we dus nog moe en we doen niet veel, behalve wat wandelen langs de haven en een ijsje eten.

Terwijl de kids van een middagdutje genieten, besluiten Maarten en ik wat om de hoek te gaan eten (lang leve de uitvinder van de babymonitor app waarbij je een babyfoon op wat langere afstand kunt gebruiken!) We bestellen een appelsap en wijzen wat te eten aan op de kaart, onwetend wat we eigenlijk precies hebben besteld. Niet veel later komt de serveerster aanzetten met twee grote glazen Aperol Spritz in plaats van appelsap – tja, die drinken we dan toch maar op – en een rauwe vissalade voor mij en een zelfde soort rauwe vissoep in een wijnglas voor Maarten. Het ziet er niet uit als een hoogstandje, maar het smaakt toch beter dan verwacht!

Inmiddels zijn we ook wat meer gewend aan het Spaanse leven en ritme, dus voor en na de siesta gaan we er lekker op uit. De volgende ochtend rijden we met de grote dubbeldekkerbus door de stad. Finn hoeft niets anders meer en zit gelukzalig bovenin de bus met het allerbeste uitzicht. Hij zingt vrolijk ‘de wielen van de bus’ terwijl Aylinn met Maarten de routekaart bestudeerd.

In de tussentijd heb ik ook even de rust om de stad eens goed in me op te nemen en ik ben diep onder de indruk van de mooie gebouwen en bijzondere architectuur hier in de stad. We rijden een klein uurtje mee met de bus en besluiten dan om uit te stappen bij een oud klooster en dat van binnen te gaan bekijken. Finn is ook ontzettend enthousiast en dartelt vrolijk rond in het oude gebouw.

We hebben in de afgelopen week wel gemerkt hoe belangrijk het is om een strakke, maar toch flexibele planning te hebben wanneer je met twee kleine kinderen op reis bent, want alles duurt langer en gaat soms anders dan gepland. De daarop volgende dag heeft Maarten dan ook en prachtige dag voor ons uitgestippeld, zodat we het beste van onze tijd kunnen maken. Dus: kids in de draagzakken en huppakee, de hort op! We beginnen bij een mooie kerk die helaas nog gesloten is, maar van buiten al evengoed prachtig. Het is nog vroeg in de ochtend en we lopen door de smalle straten van Barcelona met die typische Spaanse balkonnetjes. Ik waan me hier in de Spaanse sferen!

We lopen op ons gemakje door naar de grootste bezichtiging van Barcelona: De Sagrada Familia. Het kerkgebouw is inderdaad net zo bewonderenswaardig als iedereen zegt. Ik hoop dat we ooit in de toekomst nog de kans krijgen om de Sagrada Familia van binnen te bezichtigen, maar voor nu nemen we hier genoegen mee. Even later spelen de kinderen nog in het Gaudi park en voor Aylinn zijn de duifjes achter het hek het meest interessante van vandaag, want zij is sinds deze vakantie helemaal gek van vogeltjes!

Na onze siesta gaan we naar het museum ‘Casa Mila’, een uniek, fraai gebouw dat volledig is ontworpen door Gaudi. Het was echt mooi om er een kijkje te nemen en ook Aylinn riep vrolijk mee: ‘”Kijk es, Kijk es!” en “wauw!” bij alles wat er te zien was. Verder was het dak als een grote speeltuin voor Finn. Ik merk dat ikzelf ook meer geniet als de kinderen het naar hun zin hebben, iets wat er waarschijnlijk een beetje bijhoort nu ik een ouder ben. We hebben uiteindelijk een buitengewoon fantastische dag gehad en voor de verandering liep alles deze keer toch wel zoals gepland! Wanneer de kinderen die avond slapen, sluiten Maarten en ik de dag gezellig af met tapas en sangria.

Op onze laatste dag in Barcelona lopen we ‘sochtends over de lange Rambla straat met honderden verschillende kraampjes en kooplui. Souveniers, lekker eten, bloemen en planten: van alles wordt er verkocht en er hangt al een gezellige sfeer op de vroege morgen. De drukke straat leidt helemaal naar de haven, waar we uiteindelijk eventjes rusten aan het water.

In de middag pakken we een kabelbaan omhoog – waarbij Finn de hele rit lang enthousiast roept hoe leuk het wel niet is in de kabelbaan – en genieten we van een prachtig uitzicht over de haven en de stad. De haven is echt uitzonderlijk groot en ik vind het bijzonder om de zeehaven zo van bovenaf te kunnen zien.

Prachtig uitzicht over de stad vanaf de berg.

Ja, ik heb Barcelona ondertussen wel in mijn hart gesloten, want wat vind ik dit een schitterende stad in meerdere opzichten! Op de toeristen na, is hier alles mooi.
Als vanzelfsprekend eindigt onze backpack trip nog niet en de reis gaat hierna nog door naar Madrid, La Cala de Mijas en Malaga, waar ik graag meer over zal vertellen in mijn volgende blog!


9 reacties op ‘Backpack family in Spanje (deel I)

  1. Loes wat een fantastische onderneming. Wat geniet ik enorm van de prachtige foto’s en jouw leuke verhaal. Ook wij zijn met pastor Ad door Barcelona geweest en is jouw tocht voor ons heel herkenbaar. Groetjes Berni

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s