Hiken in en rondom Almaty

Wat doen Loes en Maarten het liefst als ze vakantie hebben? Juist ja: HIKEN! En omdat er zoveel prachtige bergen, natuur en hikingpaden zijn in en rondom Almaty, zal ik in deze blog een ode brengen aan al die mooie bergen hier in de omgeving. Het leek me leuk om eindelijk eens de foto’s te delen – die al een hele tijd op mijn computer staan – van wat mooie hikes die we tot nu toe hebben gemaakt. De laatste tijd zit het hiken er niet echt meer in met mijn dikke buik, maar we hebben al heel wat mooie wandelingen achter de rug. Misschien dat ik de fantieke bergliefhebbers daar in Nederland eens een beetje jaloers kan maken!

Wandeling in de buurt
Dit zijn wat foto’s van een kleine wandeling die we gewoon zijn gestart hier vanachter ons appartementencomplex. Er is een heuvel waar we omhoog kunnen wandelen. Onderweg is te zien dat er veel huizen worden gebouwd en deze locatie heeft blijkbaar potentie. Het is hier een rustige, groene buurt en we zijn zelf nog iedere dag blij dat we hiernaartoe zijn verhuisd. Eenmaal wat hoger op de heuvel krijgen we een mooi uitzicht over de stad. We maken het pad helaas niet af omdat er nog wat sneeuw en ijs ligt. Volgende keer beter!

Korte hike vanuit de stad
We nemen een taxi naar het startpunt van onze hike. Een vriendelijke, Kazachse man wijst ons nog even de weg vanwaar we moeten beginnen. We laten de wijk achter ons en zijn meteen alleen in de natuur. Het is maart en de lente begint, maar het heeft recentelijk nog gesneeuwd dus het modderige en ijzige pad omhoog is een uitdaging. Ik zwanger en Maarten met Finn op zijn rug zorgt ervoor dat we niet meer meer het tempo hebben als voorheen, maar dat geeft niets.

We nemen de tijd en zo’n 1,5 kilometer hoger, komen we in een minidorpje terecht met wat kleine huisjes en wat boerderijdieren. Het is niet mijn lievelingsplek om te wonen, zo afgelegen op de berg, maar ieder zijn ding! Wanneer we het pad verder volgen, blijkt het dat we nog steeds door ijs en modder moeten ploeteren. Omdat we niet zeker weten hoelang de hike nog zal duren, besluiten we toch om te keren, want we zijn niet voorbereid op een hele lange wandeling. Geen probleem, en voorzichtig maar zeker komen we weer veilig terug!

Kargalinka Hike
Na wat ‘warming-up’ hikes, gaan we deze keer voor een wat grotere uitdaging. We hebben een auto gehuurd voor de komende dagen zodat we in alle vrijheid kunnen gaan en staan waar en wanneer we maar willen, zonder ons druk te hoeven maken over internet en taxi’s.
We rijden in een half uurtje naar de rand van de stad, waar onze hike begint langs de Kargalinka rivier. Even loopt de spanning nog op als we in de auto worden achtervolgt door een politiewagen – de politie deelt nogal graag te pas en te onpas boetes uit – maar gelukkig rijdt deze uiteindlijk langs ons heen. We parkeren de auto en het is een prachtige, zonnige dag om te hiken. Eerst lopen we nog in de verkeerde richting, maar onderweg komen we allerlei dieren tegen en dat is leuk voor Finn. Uiteindelijk moeten we toch omdraaien en een uurtje later dan gepland, lopen we uiteindelijk over het juiste pad en begint onze tocht!

Het uitzicht op de bergen is weer eens prachtig en de sneeuw is nog lang niet allemaal gesmolten. Gelukkig is ons pad goed begaanbaar en we zijn niet vies van wat modder. We doen het rustig aan en stoppen regelmatig zodat Finn af en toe ook stukjes kan wandelen. Na ongeveer 2,5 uur komen we bij het eindpunt en pakken dan dezelfde weg weer terug. Vier uur later zitten we moe, maar voldaan weer in de auto.

Kumbell Hike
Het is een stralende dag en we gaan op weg om een hike te doen die we voorheen niet af konden maken, omdat we geen internet hadden voor een taxi terug en niet waren voorbereid op de sneeuw. Deze keer hebben we onze crampons op zak (spikes voor onder onze hiking schoenen) en hebben we gelukkig geen internet nodig om een taxi te bestellen. Wij zijn er klaar voor! Onze hike start in een prachtig natuurpark en deze hike staat bekend als de Kumbell hike, omdat het begint bij het Kumbell hotel.

Het is een fantastische tocht, maar we hadden er niet op gerekend dat er (nog) zoveel sneeuw zou liggen dat we het pad niet meer zouden vinden! We lopen op gevoel lekker door, maar we komen er al gauw achter dat het niet de weg is die we moeten nemen. In ieder geval kunnen we goed genieten van het uitzicht! We wagen een poging om door de diepe sneeuw te lopen, maar dat is niet echt een succes. We hebben echt geen idee waar het pad is dat we klaarblijkelijk moeten volgen en na twee mislukte pogingen en twee paar natte broeken tot kniehoogte door de dikke laag sneeuw, lopen we toch maar lekker terug!

Waterval Hike
We worden door een goede vriend gevraagd om mee te wandelen naar een waterval. Het blijkt een simpele en korte hike te zijn, maar het wordt een flinke uitdaging doordat er nog overal ijs en sneeuw ligt in het schaduwgedeelte van de berg. Veel mensen glijden en glibberen over het ijs naar beneden (en wij naar boven) en iedereen helpt elkaar omdat het zo glad is. We kunnen er gelukkig wel om lachen, al blijft het met mijn zwangere buik ook extra opletten.

Onderweg passeren we een mini hot spring waar een hoop Kazachstanen lekker aan het bubbelen zijn in het warme water. Na ongeveer drie kwartier wandelen zijn we helemaal boven. De waterval stelt uiteindelijk maar weinig voor, maar wij picknicken gezellig in het zachte lentezonnetje en vervolgens ‘glijden’ we weer dezelfde weg terug naar de auto.

Het zou mooi zijn als we het komende jaar eens de kans krijgen om samen te kunnen hiken met vrienden en familie!


7 reacties op ‘Hiken in en rondom Almaty

  1. Wat een ijzeren conditie moet je hebben om dat zwanger zijnde allemaal te lopen. Ja, ze zeggen niet voor niets, dat zwanger zijn een gezonde ziekte is. Het ziet er prachtig uit! Wij zijn niet gaan die hikers, wij struinen liever door een stad. Ieder zijn ding. Maar dat jullie genieten maak je met je blog heel goed duidelijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s