Canyons & bergen in Kazachstan

Ons eerste weekendje weg buiten Almaty! Voor de verandering hebben we gekozen voor een georganiseerde tour, omdat dit de eerste keer is dat we weggaan met Finn en we dit land nog niet zo goed kennen. Ik vind het fijn om eerst een idee te krijgen hoe dingen hier gaan en bovendien is het met Finn erg handig om een privé driver en auto te hebben want dan zijn we flexibel. Onze chauffeur, Ali, is een jonge Kazachstaanse gast die wel van wanten weet met de grote SUV waarin we rijden.
We beginnen met een lange rit naar de Canyon: the Valley of the Castles. Het is ongeveer drie en een half uur rijden, maar met de snelheid waarmee Ali rijdt, zijn we er eerder dan verwacht.

Het is een prachtige vallei van vreemd gevormde rotsen en ik kan wel begrijpen waarom dit de Valley of the Castles genoemd wordt. De hoge torens van steen lijken inderdaad wel op kastelen. Er gaat een lange, bochtige weg door de canyon en we lopen in de brandende zon over het pad.

De rotsen veranderen onderweg elke keer weer in de vreemdste vormen, formaten en kleuren. Uiteindelijk eindigt het pad bij een blauwe rivier waarbij wat hutjes staan, schijnbaar een klein vakantieparkje waar je kunt blijven slapen als je zou willen. Langs de rivier groeien ineens groene bomen en het is een mooi contrast, de rivier zo stromend in de droogte van de Canyon. Wij stoppen alleen even om onze lunch te nuttigen en lopen dan weer via het (helaas nu stijgende) kronkelende pad weer terug naar de auto, waar Ali ons staat op te wachten.

Na de Valley of the Castles bezoeken we nog een ander gedeelte van de canyon: Lunar landscape. Het is niet lang rijden en nadat we een korte stop hebben gemaakt bij de prachtige rivier die door de canyon loopt, rijden we door een leeg, heuvelachtig landschap om tot slot bij een prachtig ‘maanlandschap’ te komen. We stappen uit de auto en zijn volledig omringt door stilte. Er is alleen maar een lege vlakte om ons heen te zijn en enkel in de verte kan ik twee kleine dorpjes onderscheiden, waarbij ik me afvraag wat die mensen daar doen in deze middle of nowhere.

Na dit fantastische uitzicht, worden we naar ons hotel gebracht in de Issyk Gorge. Deze gorge is een prachtig natuurgebied en we rijden door een lang en groot dal. Tot slot komen we aan bij een oud hotel wat volgens mij nog stamt uit de Sovjet-tijd. Ook de hotelkamer is oud en simpel ingericht, maar we hebben er gelukkig een prima nacht en het eten bij het restaurant is erg lekker, dus dat maakt een hoop goed!

De volgende dag zijn we goed opgeladen en klaar voor een ruige rit naar Asy plateau. We rijden dieper de gorge in en het goede asfalt veranderd al gauw in een stenige, rotsige en zanderige weg waarbij een auto als deze wel noodzakelijk is! In ieder geval stijgen we honderden meters, want na een een uur van grove hobbels komen we ineens bij een schitterend, glooiend berglandschap met daaromheen nog hogere, besneeuwde pieken.

We rijden nog een stuk verder en we stoppen om even rond te wandelen. Er is 360 graden uitzicht op honderden bergen en ik kijk mijn ogen uit. Er staat een ‘sterrenkijker’, die helaas niet meer in gebruik is. Sommige mensen hebben hier boven op de berg de afgelopen nacht gekampeerd, want ze zijn hun tent weer aan het invouwen en een aantal man zit nog aan een tafeltje voor de lunch. Niet slecht, een kampeerplek als deze!

Dit uitzicht geeft me het gevoel alsof ik op het dak van de wereld sta, zo uitgestrekt als dit plateau is. Over de oneindig grote vlaktes zie ik overal kuddes schapen lopen en op de terugweg moeten we even stoppen voor een kudde, die bij elkaar wordt gehouden door twee Kazachstanen op paarden.

Op de terugweg valt het me op dat veel mensen hier gaan kamperen, met name beneden langs de rivier. Wat lijkt me dat prachtig om een keer te gaan doen! Koud, maar prachtig.

De middag ligt nog voor ons en we maken een wandeling van ongeveer een half uurtje naar een waterval. Het is druk op de route en eenmaal boven zijn er enthousiaste Kazachstanen aan het picknicken, foto’s maken en joelen voor iedereen die het heeft gered tot aan de waterval. Het is een gezellige boel, maar we blijven niet lang want wij moeten nog door naar het Issyk Lake.

We rijden nu een uurtje of anderhalf en eenmaal aangekomen bij het heldere meer, is het sfeervol. Er zijn veel mensen, maar er is voldoende ruimte voor iedereen en mensen zijn gezellig aan het barbecuen. Een groepje jongeren is aan het voetballen en ik zie iedereen genieten hier van het mooie weer en de groene omgeving met het azuurblauwe water.

Ik neem de tijd om wat mooie foto’s te maken en we lopen een stukje langs het water, maar we hebben niet al te lang want Finn is moe en we moeten nog naar huis rijden. We zijn helemaal voldaan met alles wat we hebben gezien en kunnen doen dit weekend! Ons eerste mini-reisje is een feit!


13 reacties op ‘Canyons & bergen in Kazachstan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s