Home tour & more

Home tour
Welkom in Almaty! We wonen inmiddels ruim een week in deze grote stad, dus is het tijd om een home tour te geven. Ons appartement zit in de Mega Towers, in flatgenouw Blok 3 (rechter flat op de foto) op de negende verdieping. Er is een grote, ruime woonkamer met open keuken en het is heerlijk dat we hier zoveel ruimte hebben. Finn kan hier volop spelen en rommel maken (hoewel de meeste troep van mij en Maarten is haha!). Verder zijn er twee badkamers en drie slaapkamers, dus toekomstige gasten: er is een prachtige logeerkamer voor jullie en een privé badkamer. Komt dat zien komt dat zien!

Het appartementencomplex bestaat uit tien torens rondom een groot winkelcentrum: het Mega centrum. Erg handig dus dat we op loopafstand van de winkels wonen. We zijn al een paar keer naar de supermarkt geweest en de prijzen zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland, maar het ligt er wel aan wat je wilt. De lokale groenten, fruit en melk zijn bijvoorbeeld spotgoedkoop, maar de koffiebonen zijn helaas erg prijzig! De valuta is Kazachstaanse Tenge (KZT) en 1 euro staat ongeveer gelijk aan 500 KZT. We betalen hier al gauw 10,000 KZT voor een kilo aan koffiebonen (20 euro!), dus misschien moeten we iets zuiniger aan gaan zijn met de bakkies pleur…

In ieder geval hebben we wel een mooi uitzicht op de bergen en verder zijn de mensen ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Op het eerste gezicht lijkt het volk wat gereserveerder, maar met Finn hebben we een hoop aanspraak en hij doet al aardig wat Kazachstaanse harten smelten hier. Ook heeft iemand me al geholpen met het dragen van mijn boodschappen en ondanks de taalbarrière, voelen we ons hier welkom. De vrouwen die ik zie lopen zijn stylish gekleed en wat de mannen betreft: ik ben gewend in Azië dat de mannen wat klein van stuk zijn, maar hier ben ik af en toe verbaasd over de lange, breedgeschouderde mannen die er rondlopen. Ik kan daarmee zien dat de bevolking echt een mix is van Russische en Aziatische genen.

Wanneer je vanuit onze flat naar buiten loopt is er meteen een speeltuintje. Het is me opgevallen dat er bij iedere flat een speelplaats is en dat er altijd en overal kinderen aan het spelen zijn! Je kunt merken dat het hier is gericht op families met kinderen en dat doet me goed, want dan kan ik er lekker op uit met Finn. Het schijnt dat het hier ook normaal is dat kinderen nog tot ’s avonds laat buiten spelen en 22:00u is geen uitzondering (maar dat ben ik niet van plan hoor).

Wandeling langs het water
Er loopt een riviertje achterlangs bij ons flatgebouw en we besluiten om een wandeling te maken langs het water omhoog, richting de bergen. Het is warm, maar er waait een zacht windje en de lucht is heerlijk schoon. In Jakarta stonk je na een paar minuten al een uur in de wind naar uitlaatgassen en smog, maar hier merk je echt dat er frisse lucht is. Ook zijn de wegen overal ontzettend schoon en netjes. Ik betrap mezelf erop dat ik in het water telkens op zoek ben naar afval – dat was namelijk meer een regel dan uitzondering in Indonesië – maar hier is er geen vuiltje te vinden. Wat een verademing!

Nog nooit hebben we zo dicht bij de bergen gewoond en dit uitzicht op de bergen vind ik helemaal fantastisch. De bergen lijken al zo dichtbij! Het schijnt dat je met ongeveer een half uurtje rijden al midden in de bergen kunt zijn. Naarmate we verder lopen, ontdek ik dat er na iedere paar honderd meter weer een speeltuintje of sporttoestellen langs de kant staan. Veel mensen zijn aan het sporten en ik vind het ontzettend tof om te zien dat iedereen blijkbaar zo sportief is. Wat heerlijk dat er buiten gesport wordt en dat we zelf straks ook buiten aan de slag kunnen gaan.

We wandelen nog wat verder en uiteindelijk komen we bij een dam uit, waar we even stilstaan om te genieten van het uitzicht. Sommige mensen hebben een plekje uitgezocht bij het water en kinderen zijn aan het zwemmen of pootje baden. Het is gezellig hier en het voelt alsof we al aan de rand van de stad zijn beland. De kilometers hoge bergen lijken al zo dichtbij en de besneeuwde toppen lachen ons tegemoet. Ik sta te popelen om daar te gaan hiken in de bergen!

Aan de andere kant van het water lopen we weer terug naar huis en ons appartementencomplex is al weer snel in het zicht. Het was ontzettend leuk om de omgeving hier te kunnen ontdekken en ik ben er alleen maar enthousiaster door geworden. Schoon, groen, speeltuintjes, natuur, bergen… allemaal fijne dingen hier. Ik ben nog ontzettend benieuwd naar de stad zelf maar eerst zullen we eens gaan kijken hoever we langs het water kunnen lopen en of we dan al een stukje de bergen in kunnen!


20 reacties op ‘Home tour & more

  1. Wat geweldig Loes, om jullie te volgen. Van je Vader heb ik de link gekregen en nu geniet ik van jullie belevenissen.
    Wat een prachtig uitzicht op de bergen en een heerlijk ruim appartement. Heel veel geluk daar met z’n drietjes.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s