10 dingen die ik mis aan Nederland

Nu we een behoorlijke tijd hier in Jakarta hebben doorgebracht en het gewone leven hier begint te wennen, ben ik er inmiddels ook achter gekomen wat ik aan Nederland mis. Reken er maar op dat ik binnenkort ook een lijst zal maken aan alle pluspunten hier want ik waardeer ons leven in Jakarta ontzettend, maar voor nu moet ik even mijn eigen kikkerlandje de hemel in prijzen voor de goede dingen die er zijn en die ik hier dus moet missen. Nu al.

10. Organisatie en efficiëntie
Want hier is het af en toe een chaos. Het is hier bijvoorbeeld normaal om een minuut of 20 tot een half uur (!) in de rij achter de kassa te staan. Of dat er tot drie keer toe verschillende mensen in ons appartement komen om te kijken wat er nou gerepareerd moet worden, in plaats van dat er naar elkaar door wordt gecommuniceerd.
Nederland is nou eenmaal een goed georganiseerd land en stiekem zijn we best verwend. We kunnen allemaal klagen als er een file staat, maar hier doe je soms anderhalf uur over 13 km als het tegenzit… h
ier moet je wel geduldig te zijn!

P1050871 (2)

9. Water drinken uit de kraan
Dat heerlijke moment waarop je dorstig thuis komt na een lange, warme dag en je met je hoofd onder de kraan hangt om dan te slurpen alsof je leven ervan afhangt. Ik mis fris, zacht water dat altijd en overal verkrijgbaar is, 
wanneer je maar wilt. Wat een luxe is dat toch.

P1060118
Water uit de kraan drinken zit er hier niet in…

8. Schoon
In Nederland zijn we milieubewust. En nu besef ik me maar al te goed hoe geweldig dat eigenlijk is. Hoe belangrijk het is dat wij in ons landje het afval scheiden en recyclen.
Want hier is het schrikbarend. Ik krijg een plastic tasje voor ieder product dat ik koop en als ik boodschappen heb gedaan kom ik thuis met 10 verschillende plastic tassen van verschillende formaten. Ik krijg zelfs een minitasje als ik één flesje nagellak koop. Mensen lijken zich hier niet bewust te zijn van het milieu. Afval wordt hier op straat verbrand en prullenbakken zijn moeilijk te vinden.
En het is ontzettend frustrerend om te zien hoe ze hier omgaan met dit soort zaken.

P1060114
Plastic tasjes die ik inmiddels al heb verzameld. Het merendeel heb ik hergebruikt als vuilniszak.
P1060123
Afval wordt overal gedumpt.

7. Brood
Want rijst als ontbijt, lunch en avondeten is niet te doen als Hollander. Noem me een food snob, maar de vele keuzes uit meergranen, zonnebloempit, mais, (grof)volkoren, wit en allerlei andere soorten brood zijn hier voor mij een groot gemis. Het brood dat hier te verkrijgen is, is om te huilen en van fatsoenlijk broodbeleg heeft niemand ooit gehoord.
Godzijdank kan ik hier in ieder geval nog ontbijten met een zelf geproduceerde pannenkoek of een schaaltje havermout.

P1060112
Brood te koop in Indonesië

6. Kaas
IK…MIS…KAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAS!
Maar dan ook écht heel hard.
Het water loopt me in de mond bij alleen al het idee aan dikke plak oude kaas op een verse, bruine boterham. Of een toastje met romige brie. Oh. My. Gosh.
Kaas is hier wel te koop, maar ik weiger om drie schamele, zielige plakjes kaas te kopen voor maar liefst 4 euro, die hoogstwaarschijnlijk ook nog eens naar karton smaken.
Nee, nee en nog eens nee. Voor mij alleen maar echte kaas.

P1060122
Nope… dit werkt echt niet!

5. Frisse wind
Ik mis kou. Ik mis een frisse bries door mijn haren als ik naar buiten stap. De geur van de lente en de melancholische sfeer van de herfst met kleurrijke bomen. Kleding in laagjes dragen met leuke vestjes zodat je eventueel wat uit kan trekken als het warm is. Ik mis het klagen over het weer omdat het nooit goed genoeg is. Ik mis nu al de korte winterdagen waarbij je ‘s avonds knus op de bank zit met een warme kop chocomelk en de lange zomeravonden waarbij we nog tot laat in de avond kunnen barbecueën en buiten zitten. En ik ben hier nog niet eens een heel jaar! Een beetje afwisseling in het weer doet wonderen voor mij.

P1020816
Herfst in Nederland

4. Speciaalbier en wijn
Volgens mij ben ik stiekem een alcoholist. Want ik snak naar een fris, kruidig, smaakvol, amberkleurig speciaalbiertje op een zwoele zomeravond en een handvol borrelnootjes. Of een goed glas krachtige, rode wijn uit een fles die je voor een paar euro bij de Lidl kunt kopen met wat chips, olijven en toastjes met Franse schimmelkaas.
Want hier is het niet te krijgen zoals in Nederland. Dertig euro voor een fles wijn – die ook nog eens smaakt alsof ie over de datum is – gaat me te ver en de pils hier genaamd Bintang is pas te doen als je hopeloos bent en er echt geen alternatieven zijn.
In een enkele supermarkt worden er wel wat verschillende (dure!) biertjes verkocht en ik moet toegeven dat sommige ciders best lekker zijn.

MAAR DAT IS NIET HETZELFDE!

P1060119
Een appel/mango cider van Albens. Best lekker.

3. Een rustige wandeling
Er wonen in ons kleine Nederland pakweg 17 miljoen mensen en we zijn een druk bevolkt land. Waar je ook kijkt zijn er huizen, winkels, wegen en mensen. Maar we hebben ook parken, schone wateren en frisse lucht en het is altijd wel mogelijk om ergens een rustig plekje op te zoeken om te chillen.
In Jakarta – ongeveer zo groot als de provincie Utrecht – wonen zo’n 12 miljoen mensen hutje mutje bij elkaar, plus de miljoenen ongeregistreerde mensen die er wonen.
Hier is het pas echt druk.

IMG_20150813_180750
Er gaat niets boven een rustige wandeling door de Hollandse weilanden.

2. Festivals en stappen
Ik hou nou eenmaal van een goed feestje. En als je ergens een goed feestje kunt bouwen, dan is dat wel op een festival of in die gezellige donkerbruine kroegjes in de stad! Het liefst met een speciaalbiertje in de hand natuurlijk.
Toegegeven, ik heb al wel een fantastische stapavond mogen hebben in een super hippe club hier in Jakarta. Het is dus mogelijk om uit je dak te gaan, maar ’s avonds nog even gezellig een cafeetje opzoeken zit er helaas niet in.

Dragon Fly
Een gave dansclub in Jakarta genaamd Dragon Fly

1. Familie en vrienden
Ik heb hier in Jakarta al zo ontzettend veel lieve mensen ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt! Maar stiekem 
mis ik wel alle oude, vertrouwde grapjes, de gedetailleerde verhalen en alle gekke momenten met de leukste en liefste mensen die ik al zoveel jaren ken!
Best logisch natuurlijk, dat ik mijn familie en vrienden uit Nederland mis. 

_DSC0600
Familie en vrienden ❤

En dit is dan het einde van mijn ‘lijstje van gemis’. Want tja… ik heb zo mijn mindere dagen en dan moet ik even zeuren over alles wat ik hier niet heb.

Maar zoals ik al eerder benoemde: binnenkort zal er een lijst volgen met 10 dingen die juist zo geweldig zijn hier in Jakarta!
Want hier wil ik wel even een punt van maken:

IMG-20170829-WA0015

😉


6 reacties op ‘10 dingen die ik mis aan Nederland

 1. Hoi lieverd. Het is hier iets over half tien in de ochtend. Wij hebben vakantie, maar vandaag regent het. Dus zit ik half aangekleed te ontbijten. Ja, lekker brood ennuh…. en kaaaaaaaaaaas. 😅 Sorry, flauw grapje van je vader.
  Jij hebt weer een geweldig stukje geschreven over serieuze zaken en met humor. Het gaat goed met jullie en ik hou van jullie.
  Dikke XXX, papa.

  Geliked door 1 persoon

 2. ohhhh lieve schat, dat is weer ontzettend goed verwoord logisch dat je het allemaal mist. Je kunt ook nergens beter wonen dan in Nederland. We zeggen het zo vaak hoe goed we het hier hebben. En wij missen ons brood al als we maar 2 weken in Oostenrijk zijn. Wat zul jij kilo’s aankomen als je over 2 jaar terug bent hahahha.
  Ik ben benieuwd naar je positieve lijstje uit Jakarta, want dat zal voor ons allen ook jaloersmakend zijn ben ik bang.

  dikke kussen

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieverd ,wat een geweldig stuk weer.Je hebt me aan het huilen gemaakt,kan er niets aan doen.Maar wat ben ik trots op jou,wat ben je toch een flinke moedige meid.Jullie stellen het wel samen.Als je elkaar maar blijft begrijpen,en elkaar vast houdt bij eventuele strubbelingen.Blijf veel van elkaar houden,en het komt allemaal goed.Zie nu al uit naar je volgende bericht.HEELHEEL veel liefs,Opa en Oma

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer erg mooi geschreven Loes en we snappen het zo goed.
  Onze Martijn zegt ook altijd als hij naar Nederland komt, ” mam jij zorgt wel he ” en dan bedoelt hij, worstenbroodje saucijzenbroodje, en bruin brood met KAAS. Zo herkenbaar he.
  Liefs van ons.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s